10 VRAGEN OVER OPTIMAAL ONDERHANDELEN

1 Bepaal je vóór de start van je onderhandelingen wat het minimum resultaat moet zijn en zorg je ervoor dat iedereen daar achter gaat staan?

2 Overloop je op voorhand met alle interne betrokkenen de toe te passen strategie zodat iedereen straks op dezelfde lijn zal zitten?

3 Is er een duidelijke leider aangeduid die de aanpak van de meeting zal dirigeren?

4 Bepaal je op voorhand afspraken wanneer je een reces gaat aanvragen om intern de violen te kunnen afstemmen?

5 Is er minstens 1 iemand in je team die specifiek op de lichaamstaal let van de leden van het leveranciersteam?

6 Heb je voldoende tijd om tot een gewenst resultaat te komen, en indien nodig om de meeting te stoppen en een nieuwe datum te prikken voor een vervolgmeeting?

7 Hanteer je een andere onderhandelingsstijl in functie van het resultaat dat moet bekomen worden (vb. puur prijs versus lange termijn partnership)?

8 Voorzie je een “escape”-route als het niet loopt zoals gewenst door bijvoorbeeld het argument te gebruiken dat wat er op tafel ligt eerst met iemand hogerop in de lijn moet besproken worden?

9 Ken je de belangen/doelen van de onderhandelaars van je leverancier? Weet je wat voor hen belangrijk is zodat je daar, al dan niet, rekening kan mee houden?

10 Worden de kernafspraken die je hebt gemaakt uitgeschreven en goedgekeurd door beide partijen vóór je de meeting afsluit (om te verzekeren dat iedereen hetzelfde verstaat over wat afgesproken werd)?