Doelgericht onderhandelen

Geen enkele onderhandeling loopt identiek zoals een vorige. Immers spelen in een onderhandeling heel veel elementen een rol. Natuurlijk zijn er enerzijds de technische en de financiële kant van het verhaal, maar minstens even belangrijk zijn de relaties tussen de partijen die aan de tafel zitten en misschien nog het meest van invloed is hoe de mensen rond de tafel zich voelen en welke “verborgen” agenda ze hebben.

Vandaar dat professioneel onderhandelen een speciale “team-sport” is, die heel wat voorbereiding vraagt , maar ook heel veel observatiekwaliteiten tijdens het proces zelf vereist. Niet iedereen zegt wat hij eigenlijk bedoelt (bewust of onbewust) en emoties durven al eens de bovenhand nemen . Dan is bijvoorbeeld het op een juiste manier interpreteren van lichaamstaal een sterke parameter die je kan helpen om de juiste weg te kiezen tijdens het onderhandelingsproces.

Door de jaren heen heb ik geleerd hoe in verschillende omstandigheden voor het afgesproken doel te gaan .Hard indien nodig, zacht wanneer gewenst, maar steeds met respect voor de tegenpartij en met als doel om de relatie met je overbuur achteraf ook nog verder te kunnen zetten.

Ik bekijk graag met jou/jullie de noden die jullie als bedrijf hebben en ik bepaal samen met jullie of mijn expertise hierrond de nodige resultaten voor jullie onderhandelingen kan opleveren.