Skip to main content

Onderhandelt u uw contracten met een focus die breder is dan enkel de prijselementen?

Omvatten uw contractonderhandelingen alle cruciale elementen? Stel uzelf deze 10 vragen:

  1. Focust u in de onderhandelingen enkel op de prijzen en de volumes?
  2. Zijn mogelijke extra’s zoals gratis reserveonderdelen, een gratis onderhoud, een extra levering per week,... ondergeschikt in de onderhandeling?
  3. Kan een akkoord over meer gunstige betalingsvoorwaarden dan de leveranciersstandaard (langere betalingstermijn, korting bij contante betaling,…) uw organisatie financieel een stukje ontzorgen?
  4. Zouden duurzaamheidselementen een toegevoegde waarde hebben in uw onderhandelingen (bv. door de leverancier meer groene grondstoffen te laten gebruiken of om u te ontzorgen wat afval betreft?
  5. Ontbreken in uw finale overeenkomst compensaties indien er te laat geleverd wordt ten opzichte van de afgesproken termijn(en)?
  6. Zijn extra maanden garantie eigenlijk meer waard dan het laatste percentje directe prijskorting?
  7. Ontbreekt het in het finaal resultaat aan een toezegging van uw leverancier dat hij, bij een beschikbaarheidstekort, uw bedrijf voorrang geeft of een hoger dan normaal % toekent van de beschikbare koek?
  8. Heeft u nog nooit de verzekering gezien die uw leverancier heeft afgesloten tegen levering van gebrekkige materialen of diensten, dus weet u eigenlijk niet of hij flexibel kan zijn om u te compenseren bij fouten door hem/haar veroorzaakt?
  9. Bij het sluiten van de deal, primeren dan de verkoopsvoorwaarden van de leverancier (typisch de kleine lettertjes op het laatste blad) boven uw aankoopvoorwaarden?
  10. Zou een afspraak over toekomstige prijsaanpassingen (vaste prijsformules) tijdrovende onderhandelingen (jaarlijks of frequenter) kunnen vermijden, maar heeft u dat niet voorzien?